Kamp van Zeist
Jaren 30 was Kamp van Zeist in gebruik als Luchtdoelartilleriekamp. De Luchtdoelartillerie opleiding vindt plaats in de Croeselaan-kazerne in Utrecht en veldoefeningen worden afwisselend gehouden bij Den Helder en te Soesterberg. Zo stond er in Soesterberg een 10 cm tl. luchtdoelkanon voor oefendoeleinden en proefnemingen.
Gezien het kamp voor zomeroefeningen gebruikt werd en geen permanente huisvesting bood, waren de meeste gebouwen van hout gemaakt. De legeringsbarakken, kantines, bureelgebouwen en magazijnen waren allen van hout. De weinige stenen gebouwen waren de rijkswoning van de commandant en het nieuwe wachtgebouw. Foto rechts uit zomer 1938 geeft een goed beeld van het gebruik van het kamp in die tijd met een houten barak op de achtergrond, met daaromheen legeringstenten. (Fotograaf onbekend, collectie SLS39-45)
|
|
Links: Rekruten van bovengenoemde eenheid bij het wachtgebouw van Kamp van Zeist, Mei 1939. Fotos: Mevr. Keser Schell via Hans van Breukelen (www.vliegbasis-soesterberg.nl) Op de foto P.L.M.Schell (1919-1973) die daar opgeleid werd tot piloot. Linksonder: Voor de manschappenbarak Rechtsonder: Klaar voor oefening op de hei naast het Kamp.
|
Komend van de Kampweg, dan zag men voor het laatste huis, op de kruising Kampweg en Kampdwarsweg, een bord staan. Op dit bord stond; "LGK. Verw. L.Z. Jagd u. Forst". In dit huis zat de administratie van de Landwirtschaft met betrekking op de bossen en het jagen hierin. Een officier die aangesteld was als opzichter reed vrijwel dagelijks in een koets door de bossen. Om het jagen op te leuken werden allerlei extra dieren uitgezet, zoals fazanten, patrijzen en afwijkende konijnenrassen.
Op een terrein tussen het laatste huis op de Kampweg en het wachtgebouw van het kamp stond, aan de rechterkant van de weg, een structuur van konijnenrennen. Hier werden Angorakonijnen in gefokt. De vacht van deze konijnen werd gebruikt voor de voering van vliegerkleding.
De hoofdfuncties van de Landwirtschaft werd bemand door militairen. De arbeid werd gedaan door Duitse en Nederlandse burgers. Deze droegen burgerkleding, met een groene stoffen armband met in zwart een L erop voor herkenning. En uiteraard hadden deze burgers een speciale Ausweis.
Als op Dolle Dinsdag, 5 September 1944, de Duitsers tijdelijk gevlucht zijn is het Kamp van Zeist verlaten, en zien sommige Soesterbergers hun kans en halen zakken met meel, kippen en zelfs varkens uit het kamp. Dit was niet ongevaarlijk, aangezien in het dorp nog wel Duitse soldaten rondliepen en de grote adelaar met hakenkruis op de meelzak aangaf dat dit goederen waren van het Duitse leger.
Links een
weergave van het Kamp van Zeist op een geallieerde stafkaart uit 1945.
Deze stafkaarten waren gebaseerd op vooroorlogse landkaarten aangevuld met informatie via luchtfoto's. De structuur en gebouwen van het kamp zijn goed te zien, alhoewel er ook grondstructuren als gebouwen zijn weergegeven. Zo staan er in de rechterbovenhoek gebouwen weergegeven, terwijl dat in werkelijkheid grondstructuren waren van afgebroken barakken van het vroegere interneringskamp.
Tijdens het
grote bombardement van 15 augustus 1944 heeft één vliegtuig zijn bommen laten
vallen op het gebied van het Kamp van Zeist. Deze bommen brachten geen zware
schade toe. Verder werd het enige malen beschoten vanuit vliegtuigen, onder
andere op 1 februari 1945. Op 6 Januari 1945 werd een munitietrein beschoten die daarop explodeerde. Het spoorlijntraject is terug te zien rechts op de kaart (met de rechter omcirkelde 4 erop)
|
|
Links op de
luchtfoto uit Februari 1945 is de Kampweg te herkennen die van noord naar zuid
met een lichte afbuiging het kamp in loopt. Halverwege de Kampweg is links de
structuur van de konijnenrennen te zien. Op het kampterrein zijn meerdere
kleine en grote gebouwen te zien en een rij van een tiental kleine gebouwtjes
naast elkaar: fokkerijstalletjes. Noordoost van het oospronkelijk kamp is een rond
gebouwtje te zien met lange slagschaduw. Dit was een hoge graansilo.
Rechtsboven in de foto in een gebouwenstructuur te zien van de Flak-stelling
aldaar in de heide. Duidelijk te zien ook de lichtere terreinen ten noorden en
zuidoosten van het kamp waar akkerbouw gepleegd werd. In het terrein zijn een paar bomkraters te zien. Het traject van het munitiespoor is goed te zien.
|
Gebouw B is een typisch voor-oorlogse barakgebouw, zoals op de ansichtcard van de OnderOfficiersbarak is te zien, maar is waarschijnlijk tijdens deze na-oorlogse verbouwingsperiode vanaf het oorspronkelijke kamp verplaatst naar deze nieuwe lokatie.
De in 1952 in
gebruik zijnde (voor)oorlogse gebouwen:
(Donkergroen
is zeker (voor)oorlogs. Lichtgroen waarschijnlijk of gedeeltelijk, Rood bij
benadering)
A: Loods/magazijn
|
Onderstaand volgen foto's van de (voor)oorlogse gebouwen zover bekend. De meeste zijn inmiddels afgebroken, maar hebben we nog wel beeldmateriaal kunnen achterhalen grotendeels dankzij Collectie L. Kuijper in het Gemeentearchief van Soest en de Collectie NIMH. Foto links uit 1968 met rechts op de foto het wachtgebouw met ronde erker en daarvoor gebouw A. Rechts het wachtgebouw in 2008 met verbouwde erker. Van de aanbouw was het achterste compartement een losstaande munitieberging. Later is het middenstuk er tussengezet.
|
Gebouwen B en C in 1977