Doel en bezigheden Stichting

Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 is in 2009 opgericht en heeft tot doel het bevorderen en verrichten van historisch onderzoek naar de rol van legerplaats Soesterberg voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Het 4-koppige stichtingsbestuur voert zelf historisch onderzoek uit, verzorgt informatie naar belanghebbenden en publiceert artikelen. Tevens beheren zij een uitgebreide collectie documenten, foto's en artefacten.

De Stichting verzorgt tijdelijke en permanente exposities. Eerste wapenfeit was een tijdelijke expositie over de oorlogsjaren te Soesterberg in samenwerking met de Historische Vereniging Soest, werkgroep Soesterberg, in Mei 2012. Gevolgd door een expositie over de Flakstelling Den Dolder en een vliegtuigcrash van een Do217 aan de rand van Den Dolder in September 2012.
Sinds zomer 2012 verzorgt de Stichting ook 3 vitrines in Museum Oud Soest. In Juli 2013 is daar een vierde vitrine bijgekomen. Dit is een belangrijk onderdeel van de permanente expositie over de Tweede Wereldoorlog in het museum.

Het interessegebied van de Stichting omvat in principe het gebied dat in de Duitse tijd aangeduid was als Truppen├╝bungsplatz Soesterberg: