Nieuws


Vernieuwde Expositie Museum Soest - zondag 3 mei 2015

In Mei is het 75 jaar geleden dat Nederland aangevallen en bezet werd door het Duitse leger en 70 jaar geleden dat we bevrijd werden door de geallieerden.

Aanleiding voor het Museum Oud-Soest en Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 (verkort SLS39-45) om extra aandacht te geven aan de oorlogsperiode. E.e.a is tot stand gekomen in samenwerking met de stichting comité 4 en 5 mei Soest – Soesterberg. 

Sinds zomer 2012 verzorgt De Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 al een expositieruimte in een hoekje in het Museum Oud-Soest en in de loop van de jaren is deze samenwerking uitgebreid.

De afgelopen maanden zijn de partijen druk geweest om deze tentoonstelling te verhuizen en verder uit te breiden op een ruimere plaats in het museum. Dit mede in het kader van 70 jaar bevrijding. In het opknappen en renoveren van de nieuwe ruimte voor deze expositie hebben de vrijwilligers van het museum de handen uit de mouwen gestoken en hebben zij zeer veel uren gestoken in deze renovatie. 

De Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 heeft de invulling van meerdere vitrines op zich genomen. 

De verhuizing met uitbreiding is tevens aangegrepen om aandacht te geven aan de Eerste Wereldoorlog. Ook die oorlog heeft zijn sporen achtergelaten op Soester grondgebied. Bij Soesterberg was een groot interneringskamp voor Belgische soldaten. Na afloop van de oorlog in 1918 werd een deel van dat barakkenkamp gebruikt voor de demobilisatie van het Nederlandse Leger. 

Naast de bijdragen van de Stichting Legerplaats Soesterberg 1939-1945 bevat de expositie ook talrijke andere voorwerpen en foto´s uit de collectie van Museum Oud-Soest zelf. Vele van deze voorwerpen zijn in de loop van de tijd geschonken door leden van de Soesterse bevolking en hebben een lokale historie.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 11 + zeven = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >