Nieuws


Duitse Bunkers ontdekt bij graafwerkzaamheden - vrijdag 4 oktober 2013

In September is voor de derde keer op het Museumkwartier van de voormalige Vliegbasis Soesterberg een Duitse bunker gevonden. De aanwezigheid van de bunkers is een volkomen verrassing; in de verzamelde gegevens over het historisch gebruik en het bodemhistorisch onderzoek van het terrein worden de bunkers niet benoemd.

Bij het graven van een sleuf voor kabels en leidingen zijn medewerkers van Heijmans op de betonkolos gestuit. ‘Bij het regulier onderzoek naar explosieven was al een verstoring in de bodem geconstateerd’ aldus de woordvoerder van Heijmans. De bunker is inmiddels vrijgegraven en onderzocht door de archeoloog van de gemeente Soest.

De twee eerder gevonden bunkers lagen onder het nieuwe museumgebouw. Ze zijn gesloopt omdat een verschuiving van het gebouw niet haalbaar was en het behoud een te groot risico voor de stabiliteit van de funderingsconstructie opleverde. De bunkers van het gevonden type zijn niet heel bijzonder, maar als object op een terrein waar het verhaal over de krijgsmacht verteld gaat worden wel behoudenswaardig. Deze derde bunker blijft dan ook behouden maar wordt niet toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Bron: nmmbouwt

 

De eerste 2 bunkers werden in November 2012 ontdekt. In beide bunkers bevond zich nog de tekst ´Rauchen Verboten´ en verschillende namen met data. De datum 19-9-1940 in één van de bunkers toont aan dat de bunkers al meteen in zomer 1940 zijn aangelegd,

 
Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam drie + 4 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >