Leusderheide

De Leusderheide was al sinds de 19e eeuw voor een groot deel in gebruik door het Nederlandse leger.
Naast de schietbanen bij Kamp van Zeist en Oud-Leusden, werden er ter oefening manoevres over de heide gehouden. Afgezien de schietterreinen was de heide vrij toegankelijk en liepen er zelfs meerdere recreatieve fietspaden over.

Het Duitse leger nam al snel de Leusderheide in gebruik. De schietbanen voor schietoefeningen en de omliggende hei voor andere veldoefeningen. Het oude pioniers-gebied bij Hoogte 50 werd ingericht als munitiedepot. Stukken grond bij Kamp van Zeist en het voertuigenpark werden door de Landwirtschaft in gebruik genomen voor agrarische doeleinden, zoals verbouwen van rogge en aardappelen.


 

Een vlakte midden op de heide werd een bom-afwerpterrein. Een cirkel met kruis van witte stenen was een doel waarop (duik)bommenwerpers betonnen oefenbommen op afwierpen. Ten zuidoosten daarvan was een noodafwerpterrein voor het lozen van op scherp staande bommen. Het kwam voor dat bommenwerpers hun missie niet konden volbrengen en met hum bommenlast terugkeerden naar de Fliegerhorst. Om niet te landen met deze gevaarlijke lading, kon deze afgeworpen worden op de Leusderheide. Het gedeelte hiervoor was op de grond gemerkt met een reusachtige N, van īNotī. In de uiterlijke zuid-oost hoek lag bij de uitspanning Bergzicht een schijnvliegveld (SF21). Dit was een nep-vliegveld met nepstartbanen, nepvliegtuigen van hout en nephangaars. Samen met verlichtingen leek dit vanuit de lucht een vliegbasis en moest geallieerden vliegtuigen lokken om hier hun bommen af te werpen, in plaats van op het echte vliegveld Soesterberg.

De 8-vorm in de noordoost rand op de kaart is de oude paardenrenbaan van de huzaren nabij de schietbanen.

Afbeelding: NIMH